Hjem - En liten bakeblogg med mine små og store prosjekt.

onsdag 30. januar 2013

Julekaker og scones

Lenge siden noe er lagt opp her! Det er av den enkle grunnen at jeg egentlig ikke har bakt så mye. Her kommer en liten oppdatering på litt bakverk fra jul og litt slikt.


(Min datter var jo litt liten til å hjelpe til, så hun fikk se ut som en pepperkake i stedet)

Vi hadde julekake-bakedag hjemme hos My før jul. Vi tok alle med oss barn og litt forskjellige oppskrifter. Jeg tok for meg kakemenn og sjekkbrikker. Kakemenn gikk det bra med, mens sjakkbrikkene ble nok litt lenge i ovnen (en viss person som ga meg oppskrifta glemte å si at hun selv justerte den litt og ikke hadde varen riktig så høyt på selv ^^). Det endte med at jeg bakte nye sjakkbrikker et par dager senere, så vi fikk det også. ^^



KAKEMENN:                             Halv porsjon:

750 g sukker                               (375 g)
1/2 liter vann                                (1/4 liter)
5 1/2 ts hornsalt                          (2,5 ts)
100 g margarin                            (50 g)
1 1/4 KG hvetemel                       (625 g)

Det blir veldig mange kakemenn av denne deigen så den kan gjerne halveres.

Margarinet smuldres i melet.
Sukkeret oppløses i vannet.
Bland alt dette + hornsaltet.
Kjevles - ca 1/2 cm tykt
Stikkes ut med figurer.

Deigen kan være litt klissen når du tar den på benken. Kna mel inn så det går an å kjevle den
Stekes på 200 grader - midterste rille - 7 - 10 minutter.



SJAKKBRIKKER:

200 g margarin og 90 g sukker - røres hvitt (med miksmaster)  La margarinen ligge litt på kjøkkenbenken så den ikke er kjøleskap-hård.
Sikt inn 300 g hvetemel og 1 ss vaniljesukker - blandes - Litt av melet brukes når du knar deigen på bakematten.

Deigen deles i to.
Ha 1-2 ss kakao i den ene halvdelen

Del den lyse deigen i to og den mørke deigen i to sånn at du har 4 deler.
Hver del rulles i pølser.
Legg en mørk pølse og en lys pølse tett inntil hverandre.
legg den siste lyse pølsen oppå den mørke og den mørke pølsen oppå den lyse slik at det blir et sjakkmønster.
Klem delene litt sammen.

Skjæres i skiver  - ca 1/2 cm tykk. Klemmes litt sammen så ikke delene faller fra hverandre.
Enkelte biter blir ikke helt i sjakkmønster, men det gjør ikke noe.

Stekes på 225-250 grader - midt i ovnen - i ca. 8-10 minutter.
Pass på for de blir lett for mye stekt! 

Og infoen man fikk litt senere: stek de heller på 200 grader i 8-10 min, av erfaring skulle dette bli et bedre resultat ble det sagt. :D




-------------





Jeg bakte også scones i går. Det gikk jo også riktig så bra. 


SCONES:


8-9 dl hvetemel

1/2 ts salt
(0,5-1 ts sukker)
4 ts bakepulver
100g smør/margarin
4 dl melk/surmelk

Kan brukes sammalt hvete grov og blande i for eksepel hvetekli for e grovere konsistens.


1. Bland alt det tørre.

2. Smuldre i smøret så det blir "grynete" 
3. Hell i melken, og bland raskt sammen - Arbeid ikke for mye med deigen, for da kan det bli seigt
4. Del deigen i fire, og klapp hver del til en rund kake, og legg på smurt form/brett.
5. "Skjær" hver kake i 4 biter.
6. Stek på ca 250 grader i ca 12 minutter.

7. Når de er litt avkjølte brekker man de i biter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar